Vastuullista ja ilmeikästä asumista uudiskohteissamme

Lahden Talojen Svinhufvudinkadun uudiskohde on Lahden ensimmäinen puukerrostalo. Puukerrostalokorttelin julkisivuja koristava veistostaideteos ja Lahden Talojen Jaksonkadun uudiskohteen ympäristötaide kehittävät myös Lahden kaupunkikuvaa.

Lahden Talot haluaa aktiivisesti kehittää hiilineutraalia rakentamista ja energiatehokkaita asumisratkaisuja. Vuoden 2022 aika valmistunut Svinhufvudinkatu 11 uudisrakennus on niin Lahden Talojen kuin koko Lahden ensimmäisen puukerrostalo. Puukerrostalo on luonnollinen osa Lahden Talojen ympäristövastuullista ja hyvään laatutasoon tähtäävää uudisrakentamista.

Turvalliset, terveelliset ja ekologiset kodit ovat Lahden Talojen rakentamisen ydintä. Puurakentamisen ekologisuus kulkee läpi koko rakennuksen elinkaaren. Luonnossa puu toimii hiilinieluna koko elinkaarensa ajan, sillä se sitoo hiilidioksidia ja luovuttaa happea takaisin ilmakehään. Rakennusmateriaalina puu varastoi itseensä sitoutunutta hiiltä toimien näin hiilivarastona. Rakennuksen tullessa käyttöikänsä päähän, voidaan puurakenteiset rakennusmateriaalit laittaa kiertoon. Kodeissa rakennusmateriaalina käytetty puu tasaa muun muassa sisäilman kosteutta, tuo lämmintä tunnelmaa ja on ilo silmälle. 


”Puukerrostalon rakentaminen tuki Lahden Talojen strategian mukaista ympäristövastuullisuuden ja vähähiilisyyden huomioimista.”

Lahden Talojen toimitusjohtaja, Jukka AnttonenLuontoaiheinen taide koristaa puukerrostalokorttelia

Svinhufvudinkadun opiskelijoille suunnattu puukerrostalo sijoittuu Lahden kaupunkirakenteessa näkyvälle paikalle, niin sanottuun Nelon kortteliin. Lahden Talot haluaa olla mukana kehittämässä Lahden kaupunkikuvaa, minkä vuoksi taidetta on tuotu myös Svinhufvudinkadun uudiskohteen julkisivuun. Julkisivuteos valittiin taidekilpailun avulla. Kilpailun voitti taiteilija-arkkitehti Jaakko Heikkilän teosehdotus “Kivenpuoleinen”. Kilpailuun osallistui yhteensä 30 toisistaan niin tyyliltään kuin materiaalivalinnoiltaan erilaista teosehdotusta. 

Kilpailun voittanut teos on kiviaiheista koostuva veistossommitelma, joka rakentuu kuudesta eri rakennusten julkisivuun sijoittuvasta osasta. Teos on saanut inspiraation luonnosta ja sen jäsentelemättömyydestä. Palkintolautakunta antoi teokselle kiitosta etenkin materiaalivalinnoista, sommitelmallisuudesta ja sopivuudesta puukerrostalokortteliin. 

Kaupunginosan historia näkyy julkisivutaiteessa

Lahden Talojen marraskuussa 2022 valmistunut Jaksonkatu 3 ja 5 uudiskohde kehittää koko Lahden kaupunkikuvaa ja edustaa nykyaikaista kaupunkiasumista parhaimmillaan. Jaksonkadun kiinteistöt, kuten kaikki Lahden Talojen uudiskohteet, rakennetaan A-energialuokkaan, joka kertoo rakennuksen parhaasta mahdollisesta energiatehokkuudesta. Jaksonkadun talojen katoille on sijoitettu aurinkosähkövoimalat, joiden yhteisteho on 23,4 kilowattia. Valmistuneiden uustuotantokohteiden myötä Lahden Talot kasvatti oman sähköntuotantonsa määrää – nyt aurinkosähkövoimaloita on jo yhteensä 14.  

14 aurinkosähkövoimalaa
uudiskohteissamme
225,3 kWp
voimaloidemme yhteisteho

Myös Jaksonkadun kiinteistöjen julkisivua koristaa uniikki ympäristötaideteos. Uudiskohteen julkisivuun on ikuistettu Lahden vanha puinen rautatieasemarakennus upeina graafisina kuvioina luonnollisessa koossaan. ”Ratavarren Aarre” -nimisen teoksen on suunnitellut taiteilija Tatu Tuominen.

Uudiskohteidemme kodit vuokrattiin nopeasti 

Sekä Svinhufvudinkadun että Jaksonkadun uudiskohteiden asunnoille oli kova kysyntä. Etenkin erinomainen sijainti, laadukkaat asunnot ja järkevä vuokrataso vaikuttivat siihen, että asunnot vuokrattiin nopeasti. Svinhufvudinkadun kerrostalon 55 asuntoa on suunnattu opiskelijoille, mikä on huomioitu myös talon varustelussa – kaikki asunnot ovat mukavan kokoisia yksiöitä, talosta löytyy monitoimitila yhteisölliseen toimintaan ja sijainti on ihanteellinen aivan keskustan, Lahden keskustakampuksen ja Vesijärven läheisyydessä.


”Asunnonhakijoiden tietoisuus vastuullisesta asumisesta ja rakentamisesta on kasvanut. Asunnoilta halutaan laadun ja sijainnin lisäksi myös sopivuutta omaan elämäntilanteeseen.”

Lahden Talojen markkinointipäällikkö, Piia Jokiaho


Asukkaat pääsivät muuttamaan Jaksonkatu 3 ja 5 koteihinsa joulukuussa 2022. Jaksonkadun 108 kotia olivat etenkin paljon esimerkiksi työn vuoksi matkustavien suosiossa – asukkaita Jaksonkadulle houkuttelivat muun muassa sijainti Lahden Matkakeskuksen välittömässä läheisyydessä ja mahdollisuus käyttää täyssähköistä yhteiskäyttöautoa. Asukkailla on käytössään myös tilava pysäköintirakennus. Jaksonkadun talojen sijoittelussa on otettu huomioon myös piha-alueet. Talojen keskelle on sijoitettu asukkaiden käytössä oleva miellyttävä ja suojaisa piha-alue.

– Laadukkaat kodit järkevällä hinnalla ja hyvällä sijainnilla vetävät asukkaita puoleensa myös Lahden ulkopuolelta. Kaikki uudiskohteidemme kodit vuokrattiin nopeasti, Anttonen kertoo.