Kehitämme aktiivisesti opiskelija-asumista

Opiskelijoiden toiveet kodeille ovat samat kuin muillakin asunnonhakijoilla – laadukkaat, järkevänhintaiset kodit keskeisellä sijainnilla houkuttelevat myös opiskelijoita. Viime vuonna ensimmäistä kertaa kokoontunut opiskelija-asumisfoorumi kokoaa yhteen eri toimijoita kehittämään opiskelija-asumista ja vahvistamaan Lahden vetovoimaisuutta opiskelukaupunkina.

Lahden Talot haluaa yhdessä muiden alueen toimijoiden kanssa edistää Lahden houkuttelevuutta opiskelukaupunkina. Tämä tarkoittaa myös laajempaa opiskelija-asumisen kehittämistä. Viime vuonna Lahden Talot oli mukana perustamassa ja osallistui yhtenä toimijana opiskelija-asumisfoorumiin, jonka tarkoituksena on kehittää opiskelija-asumista Lahdessa. Foorumi kokosi yhteen Lahden Talojen lisäksi Lahden kaupungin, paikallisten oppilaitosten ja opiskelijajärjestöjen edustajia. 

”Lahti ja alueen oppilaitokset tavoittelevat kasvua opiskelijamäärissä ja mielikuvaa Lahdesta vetovoimaisena opiskelijakaupunkina halutaan vahvistaa. Suuri vaikutus kaupungin houkuttelevuuteen on myös sillä, millaisen asunnon opiskelija paikkakunnalta saa.”

Lahden Talojen markkinointipäällikkö, Piia JokiahoOpiskelija-asumisessa tärkeää on kodin keskeinen sijainti ja yhteisöllisyys

Niin kotimaiset kuin kansainväliset opiskelijat ovat Lahden Taloille tärkeä kohderyhmä ja opiskelija-asumisen kehittämiseen onkin viime vuosina panostettu merkittävästi. 

– Opiskelijat haluavat kodilta samoja asioita kuin muutkin asunnonhakijat: laatua, rauhaa ja järkevää hintatasoa. Lisäksi opiskelijoiden toiveissa korostuvat asunnon sijainti lähellä keskustaa ja oppilaitoksia sekä asumisen yhteisöllisyys, Jokiaho sanoo. 

Lahden Talot rakennutti viime vuoden aikana opiskelijoille suunnatun puukerrostalon Svinhufvudinkadulle. Lahden ensimmäisen puukerrostalokohteen suunnittelussa otettiin huomioon paitsi ympäristönäkökulmat myös opiskelija-asumisen tarpeet. Svinhufvudinkadun uudiskohteen kaikki asunnot ovat mukavan kokoisia yksiöitä ja puukerrostalo sijaitsee aivan keskustan ja Vesijärven tuntumassa sekä keskustakampuksen välittömässä läheisyydessä. Kodeissa on panostettu laadukkaisiin, kestäviin ja ajattomiin materiaaleihin. Lisäksi kerrostalosta löytyy monitoimitiloja yhteiseen ajanviettoon ja asukkaiden kohtaamiseen. 

Opiskelija-asumisfoorumin tarkoituksena on käydä läpi opiskelija-asumisen tarpeita ja kehitysnäkymiä. Foorumin ensimmäisessä kokoontumisessa pohdittiin muun muassa asuntotakuun tarpeellisuutta. Asuntotakuu turvaisi, että Lahdessa korkeakoulussa opiskelevalle ulkopaikkakuntalaiselle ja aktiivisesti asuntoa etsivälle opiskelijalle löytyisi Lahdesta aina asunto. Asuntotakuulla halutaan varmistaa, että asunnon saaminen ei muodostu esteeksi opiskelupaikan vastaanottamiselle.

– Opiskelijat voivat pelkästään opiskelijoille suunnattujen kohteiden ohella hakea meiltä asuntoa yli 7 000 asunnon valikoimastamme ja löytää sopivan kodin meiltä myös opiskelujen päätyttyä, Jokiaho kertoo.